Saç ekimi son yıllarda gelişen teknoloji ile ortaya çıkan yeni yöntemlerle yapılan bir estetik uygulamadır. Kişilerin aşırı saç dökülmesi sonucu yaşadığı hem fiziksel hem de psikolojik sorunlar saç ekimi işlemi ile sona erer. Birçok farklı yöntem ile yapılan saç ekiminde gün geçtikçe daha kalıcı ve daha kolay uygulamalar yapılmaktadır.
Ülkemizde ve dünyada uygulanan DHI saç ekimi tek tek toplanan saç köklerinin DHI kalemi ile saç ekilmesi gereken kısma aktarılması işlemine denilir. Bu uygulamada kullanılan DHI kaleminin ucu 0,6 mm ile 1 mm arasında değişmektedir. Bu ince uç ile saçlar enseden toplanır ve temizlenir. Ardından saçsız bölgeye tek tek yerleştirilmesi gerçekleştirilir. Diğer yöntemlerden en önemli farkı kesi ve yara söz konusu değildir. Direk uygulama gerçekleştiğinden doğrudan saç ekimi şeklinde de adlandırılmaktadır.
Dhı Saç Ekimi Uygulaması Aşamaları
- Donör bölgeden saç kökleri cihaz ile gevşek bir hale getirilir. Arından tek tek toplanması yapılır.
- DHI saç ekiminde ekilmesi gereken saç kökleri içinde bir parça doku oluşturduğundan ayrı ayrı sınıflandırılması yapılır.
- DHI saç ekiminde nakil için olması gereken saç yönü ve açı hesaplaması belirlenir.
- DHI saç ekimi işleminde toplanan saç kökleri ilgili kalemin içine yerleştirilir.
- DHI kalemin uc kısmının kalınlığı saç kökü kalınlığına göre belirlenir. Uygun kalem ucu kullanılması başarı için çok önemlidir.
- DHI saç ekimine kullanılan yerleştirmede kesi açılmaz. Küçük yuvarlak yuvalar açılır. Böylelikle kesik, dikiş ya da yara durumu söz konusu olmaz.
- Açılan yuvalara alınan saç kökleri tek tek yerleştirilir.
- DHI saç ekimi işlemi sonrasında saç derisi hızlı bir şekilde iyileşmeye başlar.
DHI Saç Ekiminde Operasyona Hazırlık : DHI saç ekimi tekniği hazırlık aşaması diğer saç ekim uygulamaları ile aynıdır. Doktor ile hasta arasında mutlaka belirli konular görüşülmelidir. San analizi ve saç planlaması yapılmalıdır.
DHI Saç Ekiminde Anestezi : Bu teknikte lokal anestezi işlemi uygulanır. Yalnızca işlemin yapılacağı alana ilaç verilir. Saç ekiminde anestezi uzmanı mutlaka görev yapmalıdır. Bu süreçte işlem yapılacak donör alan temizlenir ve ilgili yere iğne ile anestezi ilacı verilir.
Greftlerin Toplanması İşlemi: Operasyona başlarken 2. Aşama greftlerin toplanması işlemidir. İlgili işlem sırasında hastanın ense bölgesi ya da ense bölgesi uygun değil ise sakal ya da göğüs bölgesinden saç kökleri gevşetilir ve DHI kalem yardımı ile toplanır.
Greftlerin Hazırlanması: DHI saç ekimi işleminde greftler hazırlanması en önemli işlemlerinden biridir. Hassas saç köklerinin zarar görmeden yerleştirme işlemi için hazırlanması gereklidir. Can kaplara alınan kökler doku parçalarından özen ile temizlenir. Tek tek DHI kaleminin içerisine yerleştirilir.
Saç Köklerinin Yerleştirilmesi: DHI saç ekimi tekniğinin son aşaması köklerin yerleştirilmesidir. Bu aşamada saç ekimi uzmanı tarafından planlanan açı ve yön ile saçlar ilgili alandaki yuvarlak yuvalara yerleştirilir. Uzman doktor kalem üzerine basarak ilgili transferi tamamlar. Kalemlerde saç kökü bittikçe yardımcı hemşireler yeni kalemi dolu olarak doktora verir. Böylelikle hedeflenen transfer işlemi tamamlanmış olur.